Oldal kiválasztása

Történetem

Jónás Erika vagyok, 1986-ban, egy alföldi kisvárosban, Gyomaendrődön születtem. Alig voltam fél éves, amikor a családom Békéscsabára költözött, az akkor vasutas apukámnak járó szolgálati panellakásba. Felhőtlen gyermekkorunk volt a 4 évvel idősebb nővéremmel. Anyukám egy büfét üzemeltetett aminek köszönhetően már kisgyerekként gyakran túl lettünk etetve, így mindketten hamar elhíztunk. Boldog dagi gyerekek voltunk. 🙂
Sosem felejtem el a nagyszülőktől kapott „Jajj de szép kövér gyerekek!” szerű megjegyzéseket, de igazán egy általános iskolai fiú osztálytársam szavai adták meg a kegyelemdöfést. „Te olyan szép lennél, ha lefogynál!”
Több se kellett akkor 8.-ban, edzőruhák híján egy úszódresszben és egy lába között lyukas stretch nadrágban álltam az atlétika edző kerekre nyílt szemei elé és kértem, hogy járhassak edzésre, futhassak a többiek után. Annyira csinosak voltak, és én annyira olyan akartam lenni, mint ők. Megengedte. Ez a döntés mínusz tíz kilót és az első szerelmet hozta el az életembe.
Ekkor gimisként már arra is figyeltem, hogy ne egyek annyi csokit, vacsorára salátát készítsek, és ne kenyérrel egyem a rántott húst. Elkezdett kinyílni a diéták világa és elindult az ezt követő hosszú éveken át tartó kísérletezés a táplálkozással.
Kilencven napos diéta, hús megvonás, tejtermék megvonás, cukor megvonás, szénhidrát csökkentés, paleo diéta, lé böjt. Kipróbáltam mindent, épp amiről olvastam vagy hallottam pozitív dolgokat.
Valamikor 20 éves korom körül pedig kezembe került egy könyv a tudatos gondolkodásról, ami óriási önismereti lavinát indított el az életemben. Könyvek százai, képzések, oldások, kezelések, meditációk tömkelegei, amik végül elvezettek oda, aki most vagyok.
Nem származom gazdag családból, így már a gimnázium 11. osztályától kezdve 8 órában dolgoztam a helyi McDonalds-ban. Ez a jó zsebpénz mellett, nagyon sok tapasztalatot és ismét pár plusz kilót hozott az életembe. Szerencsére könnyen tanulok, így munka mellett is nagyon jó átlaggal és két középfokú nyelvvizsgával zártam a középiskolát.
19 évesen költöztem Szombathelyre, ahol szintén folyamatos munka mellett elvégeztem a főiskolát és tettem angolból szakmai nyelvvizsgát.
Ahogy kikerültem az iskolából, tudtam, hogy nem a közgazdaság lesz az utam. Ekkor már apukám is vállalkozó volt, így a szülői példát követve, az ő támogatásával 23 évesen megnyitottam életem első saját üzletét, egy gofrizót. Emlékszem, hogy próbálkoztam a kapott szuper receptet teljes kiőrlésű lisztből megsütni, de minden próbálkozásom kudarcba fulladt, így maradt a sima liszt és cukor, tejszínhabbal a tetején. Ami érdekes, hogy dacára a gofrik között eltöltött napoknak, csúcsformában voltam. Ebben az időszakban teljesen kiegyensúlyozottan, napi sport mellett nem ragadtak rám a kilók.
A gofrizó után, életem teljesen más vizekre terelődött. Érzelmileg magaslatok és mélységek jellemezték a következő éveket. Komoly útkeresés. Ki vagyok én? Mik az igazi céljaim az életben? Ilyen kérdésekre kerestem a választ. Jógáztam, meditáltam, egy csapattal körbefutottam a Balatont, rengeteget olvastam. Ekkor végeztem el a pilates edzői tanfolyamot is, és ekkor alakult ki életem egyik legnagyobb ajándéka, egy nagyon erős, szerető és összetartó baráti társaság.
Ezután egy barátnőnek tett ígéret miatt költöztem Budapestre. Új életet kezdtem. A sok éves vállalkozás után, egy kávézóban kezdtem dolgozni. Üdítő volt megszabadulni a felelősségtől. Tudtam, hogy nem havi bevételeket akarok számolgatni, hanem nőnek lenni, társat találni és családot alapítani. Másfél év és jó pár sikertelen randi után, érkezett meg az életembe Isti, aki mostanra férjem és gyermekeim édesapja. Ugyanabban a hónapban, amikor vele megismerkedtem, tartottam meg életem első hivatalos pilates óráját. Két csoda dolog indult teljesen egyszerre az életemben.
Isti a legjobb példa arra, hogy megérte a sok önismeret, a tudatosság, a sok magányosan töltött év. Amikor vele találkoztam, már pontosan tudtam, mit akarok az élettől, és milyen társ az, akivel ezt az életet meg szeretném osztani. Ő is tudta.
Ezután még pár éven keresztül főállás mellett, munka után tartottam órákat, hétvégente pedig önismereti tanfolyamokat.
2016 végén egy barcelonai hétvégén, egy hop on – hop off buszon ülve pattant ki a fejemből a Tudatos Hedonizmus gondolata. Ez a név, ami összefoglalja azt, aki vagyok. Magába foglalja a mozgást, a táplálkozást, a gondolkodást és az élet szeretetét.
Később tudtuk csak meg, hogy ekkor már Kamilla a pocakomban volt. Ő hozta nekem a Tudatos Hedonizmust, amiről akkor még nem is sejtettem mekkora ajándék. Átneveztem a facebook csoportomat, ahol a vendégeimmel tartottam a kapcsolatot, filozofáltam nekik az életről, megosztottam velük miket eszem, vagy ahol végig kísérhették az esküvőnk előtti diétámat.
Kamilla 4 hónapos volt, amikor létrehoztuk a Tudatos Hedonizmus blog-ot. Ekkor kezdődött el a közösségi utam az instagramon is. Rá fél évre pedig elindultak a mentorprogramok, ahol online segítem a nőket a Tudatos Hedonizmus felé vezető úton.
2019 évvégén született Dávid fiam, így immár 2 gyermek édesanyjaként készülök a soron következő programokra.